CENA AKS, Kaľamenová, 16. 6. 2012

logoaks164x81

Za horúceho rána 16. 6. štartovalo 27 jazdeckých dvojíc v obci Kaľamenová v preteku Cena AKS. Oproti minulému roku nás tu čakali isté zmeny, napríklad v trati. Tá nepozostávala z okruhu, ale z trasy tam a späť. Napriek tomu bola veľmi dobrá s mäkkým povrchom, minimálnym prevýšením, jasným označením a jednoduchým prístupom k vode vďaka častým prechodom cez viacero vodných zdrojov.

Najvyšší pretek s traťou dlhou 80 km mal seniorsku aj juniorsku kategóriu. Medzi dospelými si vybojovala prvé miesto Jaroslava Karbanová a PERKY PEPPY z Jazdeckého kulubu TINI, Žilina s priemernou rýchlosťou 13, 71 km/h. Ako druhá skončila Alexandra Bognárová a Al KAHIRA z DD Ranča Nitra a ako tretí dobehol domáci jazdec a organizátor Jozef Gíreth so žrebcom URANOM, ktorí získali aj cenu kondíce. Bola udelovaná zborom rozhodcov podľa pravidiel FEI. Tu sa znovu potvrdilo, že nie vždy je prvý kôň v cieli v najlepšej kondícii.

V juniorskej kategórii zvíťazila Ivana Repiská a DAHOMAN XI-1 z Š. K.  Kľak s priemernou rýchlosťou 13. 71 km/h ako druhá skončila jej klubová kolegyňa Lucia Rovná a DAHOMAN XI-14 a na tretom mieste Michaela Ižipová a žrebec ORKÁN, Farma Gíreth Kaľamenová.

60 km pretek dokončil len jeden z dvoch štartujúcich jazdcov a to Pavol Nič a DAHOMAN XI-6 z Farmy Gíreth Kaľamenová s priemernou rýchlosťou 12, 99 km/h.

V kvalifikačná súťaž na 40 km bola najviac obsadená a absolvovali ju: Michaela CHMELKOVÁ a  SIGLAVY BAGDADY I-21, Alžbeta Helisová a SIMA, Nikoleta Zádielská a DAHOMAN XI-2, Lenka Kremlová a Hadiba, Simona Bontová a URNIUS, Lenka Kovačiková a FADEE, Tatiana Pauličová a SAMO, Marika Jantošovičová a KARMEN, Peter Jablonský a MERSUCH, Jozef Martaus SEEL NIL/KASR EL NIL, Gabriel Biháry a KADIF a Martin Mikláš a SALLY.

Po zmenách v pravidlách pre kvalifikačný pretek s traťou 40 km, hlavne keď je tu možnosť štartovať vo dvojiciach, sa ukázali aj nedostatky. Traja veterinári totiž nestačili s prehľadom a pokojom zvládnuť nápor prichádzajúcich koní a jazdcov. V tento hodúci deň sme sa zapotili všetci, zabrať dostali kone, pomocníci aj veterinári. No napriek tomu sme prežili príjemný deň, máme za sebou ďalší národný pretek a je dobré vidieť ako sa ich úroveň zakaždým zvyšuje. Na záver ostáva už len poďakovať organizátorom: Arabské kone Slovenska /AKS/- družstvo, Farme Gíreth, Slovenskej jazdeckej federácii /oblasti vytrvalostného jazdenia/ a osobne Janke Bačovej a Jozefovi Gírethovi.

VL_Ka_amenov_2012


© 2011 infoendurance. All Rights Reserved. Webhosting: Host4You